در دبیر خانه شورای عالی امنیت ملی چه می گذرد؟(1)
آنچه در ادامه می آید حاصل مصاحبهای با یکی از اعضای کارگروه اقتصادی شورای عالی امنیت ملی است که در آن به بعضی ابعاد شنیده نشده از وظایف و فعالیتهای دکتر سعید جلیلی در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در حوزه اقتصاد اشاره میشود و بدیهی است ابعاد دیگر فعالیتهای ایشان همچنان پنهان خواهد ماند.
جایگاه شورای عالی امنیت ملی
vاز لحاظ ردهی قانونی و سازمانی، شورای عالی امنیت ملی بالاترین نهاد تصمیم گیری، بعد از نهاد رهبری است. ریاست آن با رئیس جمهور است و اعضایش هم بعضی حقیقی و بعضی حقوقی اند. اعضای حقیقی، دو نفر نمایندهی رهبری در این شورا هستند.
vشورای عالی امنیت ملی بعد از رهبری تقریبا بالاترین نهاد قانونگذاری کشور است؛ یعنی مصوبات شورای عالی امنیت ملی با تأیید رهبری، لازم الاجرا میشود و دیگر نیاز به مسیرهای معمول قانونی ندارد. بنابراین فرآیندی سریع و خارج از نظام بروکراسی اداری طی میشود و به سرعت تصمیمات به عمل مبدل میگردد. این موضوع باعث میشود که سایر دستگاههاهمکاری بیشتری با این نهاد داشته باشند.
چگونگی انتخاب دبیر شورا
vرئیس جمهور او را به رهبری پیشنهاد میدهد و با تأیید مقام معظم رهبری، دبیر شورا انتخاب میشود. هرچند از نظر قانون منعی ندارد که دبیر شورا عضو حقیقی شورا نباشد، اما عرف این بوده که معمولا این دبیر با حکم مقام معظم رهبری خودش هم عضو حقیقی شورا بشود. الان آقای جلیلی هم دبیر شورا هستند و هم نمایندهی رهبری در شورا.
ساختار دبیرخانه شورا
1)معاونت بین الملل(دکتر باقری):پیگیری مباحث سیاست خارجی، مذاکرات هستهای و... .
2)معاونت سیاسی-اجتماعی(سردار نجات): پیگیری مسائل امنیت داخلی.
3) معاونت دفاعی(سردار رشید): مسائل امنیتی ونظامی.
4) معاونت حقوقی(آقای کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان): جنبههای حقوقی مسائل کشور درآن بحث میشود.
5) معاونت اقتصادی(دکتر خالدی، معاون بین الملل وزیر نفت).
vاین نشان میدهد که تمام معاونان آقای جلیلی، افرادی هستند که در مسائل کلان اجرایی کشور نیز صاحب منصب هستند و این مساله باعث میشود که دبیرشورای عالی امنیت ملی به کمک معاونهایش از همان ابتدا درجریان تمام مسائل اجرایی کشور قراربگیرد.
vذیل هرکدام از این معاونت ها کمیتههایی تخصصی فعالیت دارند. شبیه کمیسیونهای دولت. مثلا در حیطه مسائل بین الملل، برای حوزههای مختلف: اروپا، آمریکا، آسیا، افریقا و... کمیتههای تخصصی وجود دارد که مسائل امنیت ملی ما را در این حوزهها رصد میکنند. در معاونت سیاسی- اجتماعی هم همینطور. بنابراین در دبیرخانهی شورای عالی امنیت ملی، شما با حجم زیادی از کمیته های تخصصی ذیل معاونتها مواجه هستید که بحثها آنجا پخته وکارشناسی میشود.