سفارش تبلیغ
صبا ویژن

دیداردوست

خلاصه ی سیری در سیره ی نبوی(10)

بسم الله الرحمن الرحیم

علل دشواری دعوت انبیاء

استاد مطهری در این بخش به دلایل دشواری دعوت انبای می پردازند و نکاتی را یادآور می شوند که بسیار برای مبلغین اسلامی مفید و ارزشمند است؛

1- ابلاغ انبیاء الهی به فکر و عقل مردم بوده است. یعنی مطلب را باید آنچنان بیان می کردند که تا عقل نفوذ کند و عقل هم جز با برهان و استدلال و به تعبیر قرآن جز با حکمت، پیامی را نمی پذیرد اذاست که قران می فرماید :

"ّأدع الی سبیل ربّک بالحکمة و الموعظة الحسنة". 

قران کریم بعد از ابلاغ به عقل از طریق حکمت وموعظه ی حسنه، دومین وظیفه را  بشیر و نذیر بودن معرفی می فرماید . و نذیر یعنی اعلام خطرکننده همراه با ترساندن.

2- دومین علت دشواری دعوت پیامبران ، دعوت به دل است . استاد در اینجا اضافه می کنند که "پیام الهی گذشته از اینکه باید در عقلها نفوذ کند در دلها هم باید نفوذ کند . یعنی باید در اعماق روح بشر وارد بشود و تمام احساسات او یعنی تمام وجودش را در اختیار بگیرد . لذا پیامبرانند که بشر را در راه حقیقت می توانند به حرکت درآورند نه فیلسوفان!" حرکت دادن جامعه توسط انبیاء به سمت منافع انبیاء نیست بلکه حرکتی است که انسانها را تائب می کند.

3- باید دعوت و بیانشان مبین باشد . یعنی در عین اینکه کلام در اوج حقایق هست ، ساده  و روشن باشد ، عمومی فهم باشد مردم حرفشان را بفهمند و درک کند . یکی از شرایط مبلغ این است که مستمع وقتی که از پای منبر او بر می خیزد ، با دامنی پر برخیزد. واقعا مطلبی را فهمیده باشد.

4- مبلغ باید کلامش از کمال خیرخواهی باشد و برخاسته از سوز دل باشد و انگیزه ای غیر از خیر و مصلحت مردم نداشته باشد . لذاست که پیامبران دائما می گویند که " و أنصح لکم" ، " و أنا لکم ناصح" ، " انّی لکما لمن الناصحین".

5-پرهیز از تکلف، شرط دیگر تبلیغ است . تکلف یعنی خود را به مشقت انداختن. اینکه انسان چیزی را که به آن اعتقاد ندارد بخواهد در دل مردم وارد کند. معنای دیگر تکلف را گفته اند که یعنی قول بدون عمل؛ یعنی انسان انچه را که نمی داند بخواهد به زور بیان کند.

ادامه دارد...